Edelstenen en hun betekenis

Ontdek hier leuke en bijzondere symbolische krachten en betekenissen van edelstenen, volgens de kristallenleer*. Je kunt kristallen zien als een manier om je dromen en doelen extra kracht bij te zetten. Jouw kristal kan je steun en bewustwording geven van een thema waar je mee bezig bent. Je vindt deze edelstenen ook in de shop, verwerkt in unieke handgemaakte sieraden. 

Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

*Kip Design doet geen claims over diagnose, behandeling of ziektepreventie. De tekst is enkel een opsomming van verzamelde informatie in de literatuur. Raadpleeg bij klachten altijd een medisch gekwalificeerde arts. 

 •  

  AGAAT

  Agaat is de steen die beschermt en rust geeft. Brengt balans in lichaam, ziel en geest. Voor zelfvertrouwen, balans en minder angst. Bevordert spirituele en geestelijke groei doordat het aanzet tot zelfreflectie en een objectieve kijk.

  Agaat hoort bij de sterrenbeelden Stier en Tweelingen.

  SIERADEN MET AGAAT
 •  

  AMAZONIET

  Amazoniet¬†is de steen van¬†balans. Het wordt gebruikt als een sterke beschermer tegen negatieve energie. Daarnaast zou de steen een kalmerend en evenwichtige werking hebben bij stemmingswisselingen zoals¬†verdriet, bezorgdheid en zorgen. Amazoniet versterkt de vrije wil en zou helpen bij het oplossen van problemen, omdat het verstand en intu√Įtie in balans brengt.¬†

  Amazoniet hoort bij de sterrenbeelden Maagd en Waterman. 

  Amazoniet kan niet met water in aanraking komen.

  SIERADEN MET AMAZONIET
 •  

  AMETHIST

  Amethist wordt een beschermende en zuiverende werking toegekend. De steen zou zelfinzicht bevorderen en helpen om eerlijk te zijn naar jezelf toe. Het helpt je zonder oordeel en met compassie te kijken naar jezelf, naar anderen en naar je omgeving. Bevordert liefde en vriendschap. Maakt eerlijk en rechtvaardig, een goede steen voor rechters en advocaten. 

  Amethist hoort bij de sterrenbeelden Maagd en Vissen.

  Amethist kan verkleuren als het teveel zonlicht krijgt. 

  SIERADEN MET AMETHIST

 •  

  Apatiet

  Apatiet is een vrij zachte steen. Het werd vroeger vaak verward met andere mineralen waardoor het de naam apatiet gekregen heeft. Dit is afgeleid van de Griekse term voor misleiden: apatein.  

  Apatiet staat voor zelfvertrouwen en succes. Werkt als schild tegen boosheid en angsten. Heerlijk om de positieve energie van apatiet direct op je huid te voelen! Het werkt motiverend, maakt onafhankelijk en helpt je om je doelen te bereiken. Het maakt je authentiek te zijn, stimuleert creativiteit en zelfexpressie.

  Apatiet hoort bij de sterrenbeelden Waterman, Tweelingen en Weegschaal.

  SIERADEN MET APATIET
 •  

  AQUAMARIJN

  Aquamarijn is echt een harde steen, want het heeft een hardheid van 7,5-8 op de schaal van Mohs. De naam aquamarijn is afgeleid van het Latijnse aqua marina, wat uiteraard zeewater betekent. Dat aquamarijn als de zeesteen gezien wordt, is niet heel vreemd… Er werd vroeger gezegd dat het de steen van een zeemeermin was en dat de drager ervan liefde zou vinden! Daarnaast zou de steen bescherming geven tijdens gevaarlijk zeereizen en tegen zeeziekte.

  Aquamarijn staat voor rust en kalmte. Het werd geassocieerd met de Maagd Maria en men gebruikte vroeger de stenen om haar altaren te versieren. Aquamarijn werkt verkoelend maar maakt ook scherp en doelgericht. Het bevordert een ontspannen en opgewekte houding.

  Aquamarijn hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen, Weegschaal, Ram en Vissen.

  SIERADEN MET AQUAMARIJN
 •  

  AVENTURIJN

  Aventurijn motiveert, geeft vertrouwen. Zorgt voor persoonlijke groei. Een kalmerende edelsteen die je emoties in evenwicht brengt. Geeft rust en een goed gevoel. Maakt je toleranter, positiever, empathischer en creatiever. Aventurijn helpt je om je te focussen. Het wordt gedragen om te kalmeren en beschermen. De steen staat voor voorspoed, geluk en het waarmaken van je dromen.  

  Aventurijn hoort bij de sterrenbeelden Stier, Maagd, Boogschutter en Waterman.

  SIERADEN MET AVENTURIJN

 •  

  BERGKRISTAL

  Bergkristal is een hele zuivere steen die zich zou aanpassen aan de drager. Het wordt ook wel gedragen voor het reguleren, absorberen, geven of opslaan van energie. Omdat bergkristal zo neutraal is kan het ook goed gedragen worden met andere stenen. Ruimt je hoofd op en brengt harmonie en balans. Een genezende en reinigende edelsteen. Het zorgt voor een heldere, geconcentreerde en scherpe geest en maakt neutraal en onbevooroordeeld. 

  Bergkristal hoort bij de sterrenbeelden Steenbok en Leeuw.

  SIERADEN MET BERGKRISTAL
 •  

  BLUE LACE AGAAT / AQUA CHALCEDOON

  Blue Lace agaat is een bewerkte chalcedoon! Chalcedoon is lid van de zeer uitgebreide kwartsfamilie en heeft dan ook een hardheid van 6-7 op de schaal van Mohs. Aqua chalcedoon staat bekend om de semi-transparante lichtblauwe kleur. 

  Chalcedoon wordt gezien als de steen van de communicatie en evenwichtige emoties. Daarnaast ondersteunt het creatieve uitingen en zorgt het ervoor dat je jezelf kan blijven.

  Chalcedoon hoort bij de sterrenbeelden Kreeft, Boogschutter, Waterman en Tweelingen.

  SIERADEN MET LACE AGAAT / CHALCEDOON
 •  

  CARNEOOL

  Carneool¬†staat voor aarding, stabilisatie, vitaliteit en motivatie. Het is de steen van kracht, energie en doorzettingsvermogen. Het zou het zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten en jaloezie verminderen. Men draagt het als ondersteuning bij assertiviteit en als duwtje in de rug als het nodig is om voor jezelf op te komen.¬†Ook zou het beschermen tegen negatieve energie√ęn van andere mensen.¬†Het maakt standvastig, behulpzaam, idealistisch, trekt succes aan.

  Carneool hoort bij de sterrenbeelden Ram, Kreeft, Leeuw en Maagd.

  SIERADEN MET CARNEOOL

 •  

  CHRYSOCOLLA

  Chrysocolla is de steen van de balans en het innerlijk evenwicht. Men draagt het bij weinig energie en een futloos gevoel. Als je nerveus of gespannen bent, zou het een goede steen zijn om bij je te dragen. Ook zou het negatieve emoties zoals schuldgevoel en verdriet helpen verminderen. De steen symboliseert zelfreflectie, stimuleert een neutrale en open houding en laat de waarheid naar boven komen. Het staat voor helderheid van geest, creativiteit en communicatie. Chrysocolla is ook één van de stenen die reinigende en activerende eigenschappen toegekend wordt.

  Chrysocolla hoort bij de sterrenbeelden Stier, Maagd en Waterman.

  Chrysocolla kan beter niet te lang aan water blootgesteld worden.

  SIERADEN MET CHRYSOCOLLA
 •  

  CITRIEN

  Citrien is de zonnige steen van de kristallenleer! Het is namelijk één van de positiefste edelstenen die er maar bestaat. Het staat voor ontspanning, extraversie en positiviteit. Het symboliseert de zon en warmte. Kan je wel wat geld of geluk gebruiken? Draag dan een citrien edelsteen bij je.

  Citrien hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen en Leeuw. 

  SIERADEN MET CITRIEN
 •  

  GRANAAT

  Granaat staat voor wilskracht, overlevingsdrang, positiviteit, passie en moed! Deze edelsteen is wellicht niet de beste match voor temperamentvolle individuen. Betreden op eigen risico, want zij kunnen sneller ontploffen bij het dragen van een granaat! De steen geeft kracht, energie, doorzettingsvermogen. Het bevordert hoop, moed en daadkracht. 

  Granaat hoort bij de sterrenbeelden Ram, Leeuw en Schorpioen.

  SIERADEN MET GRANAAT

 •  

  Jade

  Jade¬†is de steen van voorspoed en welvaart. Het dragen van de steen kan geluk aantrekken en zou helpen om negatieve emoties en irritatie makkelijker los te laten. Ook stimuleert Jade het bedenken van nieuwe idee√ęn en het daadwerkelijk uitvoeren ervan. De steen¬†bevordert¬†liefde, verzorging en tolerantie en men neemt de steen ook wel eens mee voor extra bescherming tijdens een reis of vakantie.

  Jade hoort bij het sterrenbeeld Weegschaal.

  SIERADEN MET JADE
 •  

  Jaspis

  Jaspis¬†staat voor aarding en bescherming. De steen kan helpen om je doelen te bereiken en om je idee√ęn om te zetten in actie. Het maakt strijdlustig, daadkrachtig, volhardend, vastberaden en helpt je dus om ergens vol voor te gaan. Door de sterke eigenschappen van Jaspis kan het je ook helpen voor jezelf op te komen, moed te geven, je weerbaar en assertief te maken en angst voor conflicten te verminderen. Mentaal staat de steen voor oprechtheid, eerlijkheid, hulpvaardigheid en zou het zorgen voor balans tussen lichaam, ziel en geest. De steen¬†zou daarnaast¬†ook organisatorische vaardigheden en snel denken bevorderen en de fantasie stimuleren. Daarnaast wordt Jaspis gedragen om makkelijker negatieve energie los te laten.

  Jaspis hoort bij de sterrenbeelden Ram, Leeuw, Maagd, Schorpioen en Steenbok.

  SIERADEN MET JASPIS
 •  

  LABRADORIET

  Wie houdt er niet van Labradoriet?! Deze veldspaat met een hardheid van 7 op de schaal van Mohs is vernoemd naar het Labrador-schiereiland in Canada, één van de plekken waar de steen gevonden wordt. Labradoriet staat bekend om zijn prachtige regenboogglans (genaamd labradorescense) die kan uitschieten van blauw naar groen.

  Labradoriet is de steen voor kunstenaars en denkers die af en toe fantasierijke inspiratie nodig hebben.¬†Voor intu√Įtie, reflectie. Bovendien trekt het succes aan. De edelsteen helpt je ook authentiek te zijn en helpt je om de beste versie van jezelf te worden.¬†Beschermt je tegen negatieve energie en vermindert stress en angst

  Labradoriet hoort bij de sterrenbeelden Leeuw en Boogschutter.

  SIERADEN MET LABRADORIET

 • LAPIS LAZULI

  Lapis Lazuli wordt al millennia lang gemijnd en gewaardeerd als edelsteen. Met een hardheid van 5-5.5 op de schaal van Mohs is het een vrij zachte steen, dus pas op met krassen! De steen staat voor oprechte en liefdevolle relaties. Lapis zou ondersteunen in integriteit, het denkproces, intelligentie, concentratie, zelfvertrouwen, optimisme en meditatie. Een fantastische handlanger is in moeilijke en stressvolle tijden. 

  Lapis Lazuli hoort bij de sterrenbeelden Maagd, Leeuw en Boogschutter.

  SIERADEN MET LAPIS LAZULI
 • MAANSTEEN

  Maansteen scherpt je intuitie aan en stimuleert je sensualiteit. Heeft een sterke connectie met de maan en vrouwelijke energie. De steen heeft een positief effect op slaap en helpt je om dromen beter te herinneren. Maansteen heeft een kattenoogeffect en heeft een parelmoerachtige glans die lijkt te golven. Als deze glans blauw is, wordt dit kristal blauwe maansteen genoemd. De blauwe maansteen is ook de meest bekende en geliefde variant. Het is een variant van de veldspaat. 

  Maansteen hoort bij de sterrenbeelden Schorpioen, Kreeft, Vissen en de Weegschaal.

  SIERADEN MET MAANSTEEN
 • MALACHIET

  Malachiet wordt geassocieerd met vrouwelijkheid en is in de loop der tijd gelinkt aan een hele rits godinnen. Naast dat het dus goed is voor een eventuele divine intervention zou malachiet ook een positief effect hebben op je vermogen tot nadenken. Ook zou het communicatie met dieren verbeteren.

  Malachiet hoort bij de sterrenbeelden Waterman, Tweelingen, Weegschaal, Stier en Schorpioen.

  Het is een kwetsbare steen die slecht tegen stoten/krassen en vloeistoffen kan.

  SIERADEN MET MALACHIET

 •  

  PERIDOOT

  Peridoot zou helpen om je los te maken van de negatieve invloeden van anderen. Het zou daarnaast ook zelfstandigheid en assertiviteit stimuleren. Het helpt om je eigen weg te volgen, fouten te erkennen en ze te corrigeren. Het was de favoriete edelsteen van Cleopatra, om het verouderingsproces te vertragen. De peridoot staat onder andere voor waardigheid, loyaliteit en eerlijkheid, beschermt tegen nachtmerries en geeft geluk in je relatie.

  Peridoot hoort bij het sterrenbeeld Maagd.

  Peridoot liever niet blootstellen aan (fel) zonlicht, dit kan de steen verbleken.  

  SIERADEN MET PERIDOOT
 •  

  RHODONIET

  Deze roze edelsteen siert menig Russisch paleis.¬†Rhodoniet¬†heeft zijn naam te danken aan het Griekse ‚Äėrhodon‚Äô (roze) en behoort tot de inosilicaten. Het is met zijn hardheid van 6 op de schaal van Mohs een vrij zachte edelsteen. Rhodoniet heeft de reputatie √©√©n van de moeilijkst facet te slijpen edelstenen te zijn, vandaar dat de meeste stenen cabochon worden geslepen. Traditioneel wordt rhodoniet gezien als de steen van geluk en vrolijkheid.

  Rhodoniet hoort bij de sterrenbeelden Stier, Tweelingen, Boogschutter, Kreeft, Vissen. Lees hier welke edelstenen bij de sterrenbeelden horen. 

  SIERADEN MET RHODONIET
 •  

  ROOKKWARTS

  Rookkwarts is een beschermende, aardende en ontgiftende steen. De steen staat voor ontspanning, loslaten en acceptatie. Het ondersteunt het bieden van weerstand tegen stressvolle invloeden en zorgt voor geestelijke kracht. Rookkwarts zou hierdoor een gunstige werking hebben op faalangst. De steen stimuleert een nuchtere, pragmatische en positieve houding en bevordert de concentratie.

  Rookkwarts hoort bij de sterrenbeelden Steenbok en Stier. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

  Rookkwarts kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

  SIERADEN MET ROOKKWARTS

 •  

  ROZEKWARTS

  Rozekwarts dankt zijn naam natuurlijk aan de roze kleur. De steen wordt vaak ten onrechte rozenkwarts genoemd, maar hij heeft niets te maken met de bloem roos. De naam rozekwarts wordt gebruikt sinds circa 1800. Voor die tijd werd de steen melkkwarts of (al)gemene kwarts genoemd. Voor Rozekwarts heeft natuurlijk iedereen een beetje een zwakke plek in zijn hart. Het is semi-transparant, erg troebel.

  De steen staat bekend als de steen van de liefde en niets is ooit meer waar geweest. Rozekwarts staat voor onvoorwaardelijke (zelf)liefde en (zelf)acceptatie. Het symboliseert schoonheid, compassie, kwetsbaarheid en empathie. Steen van het hart, die het hart zuivert en opent, om liefde te ontvangen en te geven. De steen trekt harmonieuze relaties aan en bevordert zelfacceptatie. De steen maakt ontvankelijk voor alle soorten schoonheid en stimuleert creativiteit en fantasie.

  Rozekwarts hoort bij de sterrenbeelden Stier, Kreeft en Weegschaal. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

  NB Bevat mangaan en kan bij veel zonlicht kleur verliezen. 

  SIERADEN MET ROZEKWARTS
 •  

  SODALIET

  Sodaliet¬†staat voor¬†zelfacceptatie, zelfrespect en zelfvertrouwen. Het zou helpen beperkende denk- en gedragspatronen te doorbreken. Het¬†symboliseert vrijheidsdrang, idealisme, waarheid en het uiten van je mening en gevoelens. Sodaliet¬†zou versterkend werken voor¬†logica, rationeel denken en objectiviteit en verenigt dit met de intu√Įtie. Sodaliet kan ook goed in een groep gebruikt worden om harmonie, vertrouwen en solidariteit te versterken.

  Sodaliet hoort bij de sterrenbeelden Maagd en Boogschutter.

  SIERADEN MET SODALIET
 •  

  TIJGEROOG

  Een edelsteen die in moeilijke periodes kracht, moed en zelfvertrouwen geeft, en helpt versterkt je intuitie. Gouden tijgeroog werkt beschermend en aardend en brengt harmonie. Maakt besluitvaardig en optimistisch. Tijgeroog helpt om afstand te nemen, overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken. Tijgeroog zou rust bevorderen, en kan gedragen worden bij overprikkeling.

  Tijgeroog hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen en Leeuw.

  SIERADEN MET TIJGEROOG

 •  

  TOERMALIJN

  Toermalijn werkt aardend, beschermend en reinigend. Het is een zeer geschikte steen om te gebruiken als bescherming tegen allerlei vormen van negatieve energie en straling. Toermalijn geeft zelfvertrouwen, helpt je in je kracht staan en een ontspannen en zelfverzekerde houding aannemen.

  Toermalijn hoort bij de sterrenbeelden Weegschaal, Schorpioen en Steenbok.

  Toermalijn kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

  SIERADEN MET TOERMALIJN
 •  

  ONYX

  Onyx is een zwarte edelsteen, voor focus, innerlijke kracht en vertrouwen. De edelsteen helpt je bij je concentratie. Onyx stimuleert analytisch denken en helpt om een nuchtere en realistische houding aan te nemen. Onyx schenkt haar drager standvastigheid, volharding, zelfvertrouwen, kracht en zorgt dat de drager zich vertrouwd voelt in welke omgeving dan ook.

  Onyx hoort bij de sterrenbeelden steenbok, ram, boogschutter, tweelingen, vissen, schorpioen.

  SIERADEN MET ONYX
 •  

  Obsidiaan

  Obsidiaan is een edelsteen wat is ontstaan uit snel afgekoeld lava en is daarmee dus een vulkanisch glas.  Hij is in de basis zwart en glasachtig van kleur.

  Voor persoonlijke ontwikkeling, denk aan aanvaarding en verandering. Verwijdert negatieve energie√ęn en gevoelens zoals wrok en woede, angst en hebzucht. Geeft je inzicht en helpt je nieuwe keuzes maken. Het brengt de waarheid naar boven. De steen kan als een spiegel werken en helpt ontdekken wie men werkelijk is maar kan ook de minder leuke kanten van de persoonlijkheid aan het licht brengen. Het bevordert helderheid van geest en verscherpt de zintuigen.¬†

  Obsidiaan hoort bij het sterrenbeeld Schorpioen en Steenbok. 

  SIERADEN MET OBSIDIAAN

Sterrenbeelden en edelstenen gids

Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!