• Materialen kennis

  Wat betekenen die materiaal namen nu eigenlijk? Het is goed om dat te weten, want elk metaal heeft een ander onderhoud nodig. Ik kies met veel aandacht de diverse metalen uit, om jou de kwaliteit te geven die je verdient!

 • -

  Alle sieraden zijn van hoogwaardige kwaliteit, maar vragen natuurlijk ook om een goede verzorging. We hopen dat je je sieraad vaak en met liefde zult dragen. We hebben hier wat tips waardoor je heel lang plezier zult hebben van je lievelings items!

Sterling zilver, massief zilver, 925 sterling zilver

Dat zijn allemaal benamingen voor hetzelfde: massief zilver met een gehalte van 92,5% puur zilver. De overige metalen zijn toegevoegd (7,5%) om het zilver harder en sterker te maken. Het heet ook wel juwelierszilver, want dit wordt het meest verkocht bij juweliers in Nederland.

Hoe kan sterling zilver verkleuren? 

Sterling zilver is een hoogwaardig edelmetaal, maar kan toch zwart (of groen) verkleuren. Hoe snel dit proces gaat, is afhankelijk van een aantal dingen. Sporten met je sieraden om is bijvoorbeeld niet handig. Ook het smeren van crèmes voordat je een armband om doet raden wij niet aan. Sommige mensen hebben een zuurdere huid dan andere (lagere pH) en dat versnelt het proces van oxidatie, waardoor je sieraad dus sneller verkleurt. Maar ook langdurig blootstellen aan licht zorgt ervoor dat het zilver langzaam verkleurt. 

Goud verguld zilver, goud vermeil

Het gaat allemaal om verguld zilver. Dit betekent dat er een 24-karaats gouden laagje over het basismateriaal, sterling zilver, is aangebracht. Dus een puur gouden laagje over sterling zilver. Dit laagje goud kan slijten, dus het is van belang dat je gold vermeil sieraden goed verzorgt, zie de tips hier onder. Wij geven geen garantie op het verkleuren van sieraden of de slijtage van het gouden laagje. Heb je toch nog vragen over de verzorging van je sieraden of een ander probleem, neem dan contact met ons op.

Waarom verkleurt mijn sieraad met verguld zilver? 

Het dunne laagje goud kan op den duur vervagen. Dat hangt af van het gebruik van je sieraad en de Ph-waarde van jouw huid. Het voordeel van goudverguld zilver ten opzichte van verguld messing is wel dat wanneer het laagje wat minder wordt, de zilveren basis tevoorschijn komt en het sieraad dus lichter kleurt ipv donker. 

Hoe onderhoud je het sieraad met goud verguld zilver?

Ook bij goud verguld zilver raad ik je aan om je sieraden af te doen met douchen, zonnebaden, haarverzorging, afwassen, zwemmen, enzovoort. 

Kwetsbare edelstenen

De volgende zachte stenen kunnen niet zo goed tegen water, 5 minuten is geen probleem maar als het langer is loop je het risico dat de steen wat oplost: calciet, magnetiet, seleniet, lapis lazuli, malachiet, turkoois en angeliet.

De volgende edelstenen kunnen niet goed tegen zonlicht, bij lang blootstellen aan felle zon kunnen ze verkleuren of barstjes vertonen: gekleurd agaat, amethyst, aquamarijn, aventurijn, beryl, celestiet (celestien), fluoriet, kunziet, larimar, malachiet, opaal, rozenkwarts, toermalijn, turkoois.

Stainless steel wire, nylon coated

De armbanden en kettingen zijn gemaakt op stainless steel, RVS gecoat staaldraad. Dit zijn 19 of 49 gedraaide staaldraden met een nylon coating. De items kunnen dus wel tegen een stootje. Let er wel op dat de vorm blijft behouden, en dat de sieraden niet knikken. Dan ontstaat er een zwakke plek waar het sieraad uiteindelijk wel zou kunnen breken. Mocht de coating toch op een voor het oog niet zichtbare plek beschadigd zijn, dan is dat ook een plek waar vocht schade kan aanrichten aan het stainless steel, zoals barstjes en verkleuring van de draad. Dus graag het sieraad niet dragen onderwater

Overzicht van de tips

 • Bewaar je sieraad op een donkere en droge plaats, liefst in een luchtdicht zakje. Dus liever niet in de badkamer, en niet in de zon.
 • In je slaap kun je zo bewegen dat een ketting, oorbel of armband klem komt te zitten, verbuigt of breekt. Niet zo'n fijn idee, dus doe ze lekker af voordat je in bed stapt. Dit zorgt er ook voor dat je sieraad minder snel slijt!
 • Vermijd vochtige bezigheden tijdens het dragen van je sieraad (denk aan de afwas, douchen, zwemmen).
 • Zorg dat je je bodylotion, haarlak en parfum een paar minuten voordat je je sieraad gaat dragen al op sprayt.
 • De armbanden en kettingen zijn  vaak gemaakt op sterk metaaldraad, 19 of 49 draden stainless steel wire, nylon coated. Bewaar deze sieraden in een ronde vorm. Langdurige knikken in het metaaldraad kunnen er op den duur voor zorgen dat het metaaldraad uiteindelijk breekt.
 • Mocht het sterling zilver toch wat verkleuren, het kan eerst bruin-groen uitslaan en daarna zwart, dan kun je het oppoetsen met een zachte zilverdoek.

Nieuw van Kip Design